Vladimir en zijn Vlinders

Hoe geniaal Vladimir Nabokov was, is onlangs weer gebleken. Dit keer werd hij niet gelauwerd als schrijver van meesterwerken als Lolita (waaruit ik vrijelijk geput heb voor Happy Hour), maar als lepidopterist, vlinderkenner.

Nabokov (1899-1977) ving zijn eerste vlinder in 1906 op het landgoed Vyra, ten zuiden van St. Petersburg waar de welgestelde, adellijke familie een buitenverblijf had. Zijn moeder toonde hem hoe de vleugeltjes te spreiden en legde zo de eerste steen voor zijn vlindercollectie, die hij later achter moest laten toen hij vluchtte voor de bolsjevieken. Zijn vader, die hij aanbad en die zelf ook een fervent vlinderverzamelaar was, was een jaar daarvoor vermoord. Was de Russische Revolutie niet gebeurd, dan had hij zijn leven niet aan de literatuur, maar aan de vlinders gewijd, zou hij ooit gezegd hebben.

Vladimir Nabokov (Photo by Horst Tappe/Hulton Archive/Getty Images)

Inderdaad kreeg hij, toen hij in 1940 naar Amerika vluchtte, een baan bij Harvard als curator van de vlindercollectie in het universiteitsmuseum. Vijf jaar later publiceerde hij zijn theorie over de herkomst van de poleommatus blues. Niet in een droge, wetenschappelijke tekst, maar in de vorm van een paper over een bioloog die in een tijdsmachine 11 miljoen jaar terug gaat en door de era heen de migratie volgt van verschillende groepen vlinders over de Beringenstraat. De complexe theorie die hij uiteenzet, en die altijd geheel genegeerd is, blijkt woord voor woord te kloppen, vertelt de huidige curator van de vlindercollectie op Harvard, Naomi Pierce.

Pas tien jaar later, in 1955, verscheen Lolita. Overigens schreef Nabokov al sinds zijn tienerjaren. Zijn eerste gedicht –toen hij 14 was- ging over een vlinder. Het grootste plezier in zijn leven beschreef hij als “the two most intense known to man: writing and butterfly hunting.”

Advertisements

I'm curious to hear what you think. Please, leave a comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s